Vroeger was ik erg onzeker. Steeds weer had ik het gevoel dat ik niet de juiste mensen aantrek. Ik voelde me altijd heel alleen en buitengesloten in gezelschap. En als ik naar andere mensen keek, was ik jaloers op hun zelfvertrouwen en het gemak waarop zij wel met anderen communiceren. Ik begreep niet hoe zijn dat deden, zo leuk en ongedwongen een gesprekje aan te gaan. Dus wilde ik er achter komen wat het nou was dat ten grondslag ligt aan mijn blijkbare gebrek aan zelfvertrouwen. Ik bleef maar graven in mijn verleden en we kwam er achter dat ik gewoon niet zoveel zelfvertrouwen heb. En dan mis je allerlei kansen op het gebied van dating. Want een zelfverzekerd iemand is sexy. Dat is gewoon zo. Ik kwam niet uit mijn woorden als ik iemand aansprak die ik leuk vond. En meteen hoorde ik bestraffende stemmen in mijn hoofd die mezelf afkraakten terwijl ik een gesprek probeerde aan te gaan. Ik probeerde te luisteren naar die stemmen in mijn hoofd die zeiden “Ze vindt je niks aan, kijk dan, ze wil weglopen” en dat terwijl ik met haar stond te praten. Heel naar, alles tegelijk in mijn hoofd en dan krampachtig proberen om “normaal” over te komen. Dan lijkt het allemaal heel geforceerd. En ik ben echt niet dom, maar ik wil gewoon ontspannen een gesprek met iemand kunnen voeren zonder dat ik zenuwachtig word. Door al die gedachten en die wirwar in mijn hoofd, kwam ik soms niet meer uit mijn woorden en maakte ik maar dat ik wegkwam. En daarna voelde ik me nog onzekerder, omdat ik steeds dacht dat ik de verkeerde dingen zei of dat ik gewoon niet goed overkwam. Op deze manier krijg ik nooit een relatie. Het was me duidelijk dat er iets moest gebeuren.

Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden, want ik vond het niet leuk dat ik zo onzeker was. Er zijn heel veel soorten hulp die je kunt krijgen op het gebied van zelfvertrouwen en dating zelfvertrouwen. Eerst heb ik een aantal boeken besteld om te lezen over zelfvertrouwen, eigenwaarde en dating in het algemeen. Maar daar zitten wel valkuilen in. Er staan namelijk heel veel regels in die boeken waar je je aan moet houden. Ik werd er niet goed van. Dan zat ik in een gesprek en was ik alleen maar bezig met het analyseren van wat ik zelf zei en wat mijn gesprekspartner zei. Er bestaan zelfs regels in die boeken over hoe lang je moet wachten voordat je reageert opeen appje of iets dergelijks. Nou, dat gaat mij veel te ver. Het wordt dan allemaal zo kunstmatig, terwijl ik juist ontspannen wil zijn voordat ik een relatie aanga. Het gaat er toch om dat twee mensen elkaar leren kennen en leuk vinden, en niet om er maar een spel van te maken over wat je wel en niet moet zeggen? Al met al vond ik die boeken dus een beetje tegenvallen. En ze zijn vaak niet geschreven voor of mannen of voor vrouwen. Ik vond het vaak te algemeen beschreven wat dat aangaat en ik kon mijzelf er niet genoeg in terugvinden. Dus moest ik op zoek naar iets anders, want boeken hielpen mij niet echt verder. Ik kreeg het gevoel er alleen voor te staan. En om nou meteen naar een psycholoog te stappen leek mij weer wat te heftig. Ik wilde gewoon een goede basis hebben om steviger in mijn schoenen te staan.

Online cursus zelfvertrouwen

Op een dag liep ik tegen de online cursus zelfvertrouwen. Daarvoor heb ik me toen aangemeld. En wat ben ik blij dat ik die cursus heb gevonden! Wat heb ik veel geleerd. Het begint allemaal bij je zelfvertrouwen. Niet het soort oude bekende zelfvertrouwen van “ik zie er vanavond redelijk acceptabel uit” maar echt zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen van binnenuit, niet gebaseerd op hoe je er uit ziet. En dat is precies een van de dingen die je leert tijdens de cursus dating. Je houdt op met het negatief naar jezelf te kijken. Dit heeft mij geleerd om voor altijd af te rekenen met mijn negative zelfbeeld. Dat is nu voorbij. Het brengt me niets, dat negative zelfbeeld. Die stemmetjes heb ik niet nodig, ze brengen mij niets, ze houden mij alleen maar tegen in mijn verdere ontwikkeling. Ik ben precies goed zoals ik ben. Ook functioneer ik veel beter zonder die negativiteit. En ik heb gemerkt wat mij dat oplevert. Ik ben veel opener dan voorheen en ik kan veel beter gewoon relaxt een gesprek voeren. Het gaat nu veel beter met mij. Als je die zekerheid van binnenuit eenmaal voelt, dan verandert er iets in je voor altijd. Natuurlijk heb ik ook wel eens een slechte dag, maar ik voel me nu echt veel zelfverzekerder. Door veel meer met mijzelf bezig te zijn, ben ik een ander mens geworden. En mijn vrienden hebben al tegen me gezegd dat ze het verschil merken. Ik durf beter voor mijzelf op te komen en de dingen te zeggen die ik wil zeggen. Zonder me van de wijs te laten brengen door mijn onzekerheid. Ik ga mijn tijd vanaf nu beter besteden, en met mijzelf bezig te zijn. In plaats van hoe ik overkom. Vanuit mijn betere, zekere zelf kan ik op zoek gaan naar iemand die perfect bij mij past. Mijn vrienden zijn ook nieuwsgierig geworden naar de online cursus dating die ik heb gevolgd. En ik kan alleen maar zeggen dat ik het iedereen aanraad. Dus wat let je? Geloof me, er gaat een nieuwe wereld voor je open.